Monday, March 16, 2009

terkecur air liurku..

huhuhu..teringin nak makan lauk ni...tiba2 je teringat masakan mak,,huhuhu..kecur air liur beb...tak pe la..kpd sesiapa yang tak pandai masak tu,,leh la belajar2...kepada bakal zaujahku,,expertkan diri anda...sesunggunnya air tangan pengikat kasih sayang...wakakakakakakakakaak

Masak Lemak Cili Api Daging Salai dgn Mangga Muda

Bahan-bahan ( sekeluarga )

500gm Daging Salai
1 biji Mangga Muda
1500ml santan (kalau nak kuah byk lebih tambah lagi)
20 biji cili api (kalau nak pedas tambah lah cili lagi)
1 inci kunyit
Garam secukup rasa

Cara-cara
-Daging salai dihiris nipis.
-Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.
-Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
-Apabila daging telah empuk. Masukkan santan dan garam.
-Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye.
-Akhir sekali masukkan mangga yang telah dihiris, biar gulai mengelegak sekejab.
-Tutup api.


hah...dah leh makan dah...huhuhuhu

No comments:

Post a Comment