Masak Lemak Cili Api Daging Salai dgn Mangga Muda
Bahan-bahan ( sekeluarga )
500gm Daging Salai
1 biji Mangga Muda
1500ml santan (kalau nak kuah byk lebih tambah lagi)
20 biji cili api (kalau nak pedas tambah lah cili lagi)
1 inci kunyit
Garam secukup rasa
Cara-cara
-Daging salai dihiris nipis.
-Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.
-Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
-Apabila daging telah empuk. Masukkan santan dan garam.
-Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye.
-Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.
-Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
-Apabila daging telah empuk. Masukkan santan dan garam.
-Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye.
-Akhir sekali masukkan mangga yang telah dihiris, biar gulai mengelegak sekejab.
-Tutup api.
hah...dah leh makan dah...huhuhuhu
No comments:
Post a Comment