Wednesday, March 18, 2009

Bertazkirah dengan jari kita...
jom belek-belek jari kita yang ALLAH ciptakan ni,,mesti ade tazkirah dan tarbiah untuk kitakan...

Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda. Luruskan ia kehadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangandiabaikan.Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan.....

Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil,seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar.Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya.Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil.Bak kata pepatah "melentur buluh biarlah daripadarebungnya".Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yangbesar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya.Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jariyang comel mulus ini.Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagaicabaran dan dugaan.Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran.Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf.Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala amalan dihadapan Rabbul Jalil.Bersediakah anda??

Nah...naik kepada jari ketiga.Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya. Zaman remaja ditinggalkan.Alam dewasa kian menjengah. Di peringkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyaistatus dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak"hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda.Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu irihati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk kejerangkap nafsu dan syaitan. Justeru itu, amal ibadat mesti dilipatgandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWTketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dantauladan. Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernasdan minda yang hebat.
Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dankehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagaiperkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau cap jari. Kalaudia ada, semua urusan berjalan lancar.Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atauyang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya andaboleh berkata "good" atau "yes" sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atasitulah rahsia kejayaan anda. Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari anda yangkelima-limanya itu. Renung dan fikir dalam-dalam. Dimanakah anda sekarang???"

No comments:

Post a Comment