Sunday, December 28, 2008

al insan

by;umar khalil al palongi

sekadar gambar hiasanTersebutlah kisah di sebuah negeri... sedang seorang raja berada di dalam sebuah majlis anjurannya sendiri, baginda ternampak sesuatu di luar istana. Nun di kejauhan seorang rakyatnya sedang berjalan kaki menghala ke istana. Keadaannya berjalan bagaikan orang mabuk kepayang. Raja bertanya kepada Memanda Menterinya, “Siapalah gerangan yang berjalan seorang diri bagaikan tidak tentu halanya itu?”
“Pada pandangan patik yang belum kabur ni tuanku, orang itu seperti di timpa masalah yang berat, barangkali dia berhajat untuk menemui tuanku,” jawab Memanda Menteri yang sudah terlalu lama berkhidmat.
“Kalau benarlah bagai dikata, beta bersedia untuk menemuinya. Jangan halang dia masuk jika dia datang untuk bertemu dengan beta.” perintah raja pada memandanya. Tersengguk-sengguklah Memanda Menteri menuju ke luar singgahsana raja. Tidak pernah jemu dia berkhidmat dengan raja yang memang terkenal dengan keadilan dan kebaikannya. Sementara menanti, raja ternampak habuk pada singgahsananya.
“Dayang! Bawakan beta vacuum cleaner,” titah raja. Terkocoh-kocohlah dayang membawa vacuum cleaner menghadap raja.
“Ampun tuanku, patik baru saja selesaikan di bahagian sana,” jawab dayang dengan rasa bersalah.
Tanpa banyak soal, raja terus mencapai vacuum tersebut dan memvacuum singgahsana serta carpetnya sendiri.
“Jangan tuanku, jangan... Itu sepatutnya tugas patik tuanku,” pinta dayang dengan rasa bersalah.
“Udah.. biarkan saja dayang, jangan nak berebut-rebut dengan beta.
Nanti tersentuh tangan, batal air sembahyang!” kata raja tegas. Begitulah tegasnya si raja dalam menjaga syariat. Terkulat-kulatlah dayang melihat baginda raja terbongkok-bongkok memvacuum carpet dan singgahsananya sendiri. Tidak lama kemudian, masuklah memanda menteri. Alangkah terkejut si Memanda Menteri melihatkan suasana yang berlaku di hadapannya.
“Dayang! Awat hang pergi biar raja buat sendiri kerja-kerja tu?” teriak Memanda Menteri. Terketar-ketar dayang sambil tertunduk takut.
“Biarkan... beta yang nak buat sendiri... Beta pun hamba... hamba ALLAH...” kata raja selamba.
“Ampun tuanku... patik mohon beribu ampun...,” kata Memanda Menteri.
“Beta sebenarnya tak ada kuasa untuk mengampunkan sesiapa. Oh ya... memanda, ada satu perkara yang beta nak beritahu pada memanda,” kata raja setelah selesai memvacuum dan berjalan menuju ke satu ruang. Memanda mengikut dari belakang.
“Begini... berapa tahunkah umur memanda?” tanya raja sopan.
Terkejut juga memanda mendengar pertanyaan raja yang tak semena-mena itu.
“Err... kalau ikut dalam IC ni dah hampir 70 tahun tuanku,” jawab Memanda teragak-agak.
“Emm..” raja berjalan mudar-mandir. “Sebenarnya beta nak beri tugas yang lebih ringan tetapi kedudukannya lebih besar dan lebih tinggi dari jawatan memanda sekarang,” sambung raja lagi.
“Err... tugas apa tu tuanku?” tanya memanda semakin tak sabar.
“Begini, memandangkan usia memanda yang sudah veteran, beta rasa eloklah memanda banyakkan tugas untuk ALLAH, tidak payahlah lagi memanda bersusah payah untuk beta. Namun begitu, beta masih mahu memohon nasihat memanda yang beta telah anggap seperti ayah sendiri. Mulai hari ini beta mahu memanda berehat di rumah sambil mempertingkatkan hubungan dengan ALLAH. Jika ada apa-apa masalah, beta akan hubungi memanda melalui handphone yang akan beta berikan kepada memanda selepas ini.” ujar raja dengan teratur. Sedih pilu juga memanda mendengar kata raja kerana terpaksa berpisah dengan raja kesayangan tetapi sebagai seorang rakyat yang taat, memanda akur. Mulai hari itu, Memanda Menteri bertukar jawatan menjadi Penasihat Kehormat Diraja yang beribu pejabat di rumah sendiri.
Selepas bercakap dengan Memanda Menteri, hulubalang datang mengadap.
“Assalamu’alaikum tuanku, ada seorang hamba mahu menghadap tuanku,” lapor hulubalang.
“Wa’alaikumussalam, persilakan dia masuk menghadap. Beta berbesar hati untuk bertemu dengannya,” jawab raja.
Masuklah si hamba rakyat tadi dengan keadaan sugul dan terpinga-pinga.
“Assalamu’alaikum tuanku...” kata si rakyat dengan lesu.
“Wa’alaikumussalam sila ke mari. Apa hajat tuan hamba menghadap beta?”
“Tuanku. Patik datang pada tuanku hendak mengadu dan meminta bantuan,” jawab hamba rakyat tersebut.
“Apakah bendanya yang hendak tuan hamba adukan itu? Moga-moga ALLAH mengizinkan beta membantu,” kata raja pula.
“Macam gini tuanku, perihal wakil tuanku di sebelah timur negeri bernama Paduka Marwan Alhamid,” kata hamba itu lagi...
“Begini tuanku, perihal wakil tuanku di sebelah timur negeri bernama Paduka Marwan Al Hamid,” kata hamba itu lagi.
Dia diam seketika kemudian menyambung.
“Wahai tuanku yang adil lagi bijaksana, patik mempunyai seorang isteri yang baik. Dia sayangkan patik dan patik sayangkannya. Dia sangat setia pada patik dan patik juga sangat setia padanya. Tidak pernah patik meluangkan masa untuk mengorat orang perempuan lain.
Sebelum ini, patik adalah seorang yang kaya-raya, punya kambing yang banyak, harta menimbun dan rumahtangga kami tersangatlah harmoninya. Tapi itu dulu. Sekarang...isk..isk..isk,” terputus ceritanya kerana terlalulah sedihnya. Hilang malunya di hadapan raja, menangis teresak-esak. Raja bagai tidak sabar untuk mengetahui episod seterusnya. Segera dihulurkan tisu gulung untuk keperluan si hamba rakyat itu.
Selesai mengesat air mata dan hingusnya, disambung ceritanya lagi.
“Sekarang... keadaan patik sudah berubah. Kambing-kambing patik habis mati semuanya akibat lah Nina, harta patik pula habis dibelanjakan untuk perubatan kambing-kambing patik lantaran itu patik tidak dapat membuat pusingan modal. Patik menjadi miskin harta. Orang ramai serta rakan taulan mula memulaukan patik dan isteri. Kemudian bapa mertua patik pula datang dan membawa isteri patik pergi ...isk...isk ...isk” kesedihannya tidak dapat dibendung lagi. Raja terasa pilu juga mendengar cekerangrama tersebut tapi masih dapat menahan airmatanya dari mengalir. Maklumlah raja... kenalah juga wibawa.
Setelah reda kesedihannya, disambung lagi ceritanya.
“Kini tinggallah patik seorang diri... Betapa malang nasib patik semenjak itu. Lalu patik pergi bertemu Paduka Marwan Al Hamid untuk mengadu nasib malang patik dan berharap moga-moga dengan bantuannya, dia dapat mengembalikan isteri patik dari tangannya bapanya.
Setelah mereka dipanggil menghadap, bapa mertua patik menafikan yang
ada mengenali patik. Isteri patik juga turut hadir. Apabila Paduka
Marwan terpandang akan isteri patik, dia tidak berkelip pun lantaran
terpegun dengan wajah isteri patik itu. Tiba-tiba Paduka Marwan
memarahi patik dan mangarahkan patik dimasukkan ke dalam penjara dan
kemudian berkata kepada bapa mertua patik,
“Wahai bapak, kahwinkanlah anak perempuanmu itu dengan hamba dan hamba akan membayar mas kahwinnya sebanyak seribu keping wang emas dan hamba akan memberi jaminan yang suaminya akan meninggalkannya.”
Bapa mertua patik sangat gembira. Patik yang dukacita. Harapkan pagar, pagar makan padi. Harapkan isteri kembali, isteri dikebas lagi. Esoknya patik dipanggil menghadap Paduka Marwan. Dia memaksa patik meninggalkan isteri patik dan telah menggunakan pelbagai akta perundangan dan kekerasan agar patik membuat keputusan meninggalkan beliau. Wahai tuanku, patik sesungguhnya amat kasihkan isteri patik itu. Tapinye... akibat terlalu teruk disiksa, akhirnya patik melepaskan aiteri patik itu walaupun bukan dengan kerelaan hati patik. Maka selepas itu, patik mendapat tahu yang Paduka Marwan menikahi isteri patik itu. Isk... isk... isk...” Kesedihan si rakyat berulang lagi setelah selesai bercerita. Kali ini tangisannya semakin keras.
“Udahle tu... Ingatlah ALLAH banyak-banyak. Setiap ujian yang menimpa diri kita, ALLAH datangkan dengan terselit hikmah disebaliknya. Walau bagaimanapun, beta akan cuba membantu tuan hamba, insya-ALLAH,” kata raja cuba menenangkan hati sihamba rakyat.
“Hai... Marwan kenapalah kau bersikap demikian. Memalukan kerajaan kita sahaja. Gamaknya orang macam kau sudah tak layak menjadi pemimpin daerah. Hmm.. baik aku contact Memanda Menteri,” getus raja dalam hati lalu menekan nombor pada handphonenya. Raja menuju ke satu sudut dan mula bertanyakan pandangan Memanda Menteri yang ketika itu sedang menikmati keindahan alam ciptaan ALLAH di halaman rumahnya. Si hamba rakyat cemas menanti keputusan dari raja. Tidak lama kemudian, raja pun menghampirinya.
“Hurmm…memanda beta menasihati beta agar kita istikharah dulu,dan berdoa banyak-banyak kepada ALLAH,lagi pun dah nak masuk zohor ni,moleklah kita berjemaah dulu”.pujuk raja yang cukup prihatin itu sambil buat muka manis seperti tak ada masalah.Hamba rakyat terasa terpujuk dengan kata-kata raja itu.
Usai solat zohor,raja itu masih lagi terus berdoa,hamba rakyat bermasalah tadi hanya melihat dengan penuh sayu,terdetik dihatinya, “kalau dia seorang raja tidak sombong memohon kepada ALLAH untuk kebaikan ku,Kenapa harus ku berdiam diri tanpa memohon apa-apa kepada ALLAH?sombongnya aku ya ALLAH,telah engkau berikan ku musibah ini,aku masih sombong kepada MU.”
Selesai mereka bermunajat,maka bersiap sedia untuk bergerak bertemu Paduka Marwan Al Hamid.limosin diraja telah dipersiapkan.
“eh tak perlulah guna limosin ni,minyak dah mahal waktu ketika ini,pergi simpan semula,beta dan pengadu ini akan menaiki motor sahaja,biar beta bersama rakyat merasa kesusahan bersama.bagi helmet beta”.arah raja tersebut.tertelan air liur hulubalang yang berada dan terkocoh-kocoh memberi helmet raja tersebut.
“hah!hulubalang-hulubalang,kamu semua sudah solat?sungguh ambil berat raja itu,
“belum tuanku.jawab salah seorang hulubalang.
“pergi solat dulu,bergilir-gilir bertugas,kerja-kerja jugak,solat jangan lupa,kalau tak,rosak agama kalau tiangnya roboh”.raja cukup efisyen tentang solat bagi penjawat-penjawat istananya.
Maka bergeraklah mereka ke sebelah timur negeri,untuk menyelesaikan masalah yang belum selesai itu.
“Assalamu’alaikum,salam pertama diberi oleh raja alim itu di rumah Paduka Marwan Al Hamid “Assalamu’alaikum!ada orang ke tak ni?kalau ada jawablah,ai senyap saja”,,assalamualaikum….“Wa’alaikumussalam,,,jawab sesorang dari dalam rumah tersebut.”haa ada pun orang”kata hati raja.
Keluar lah Paduka Marwan Al hamid.melihat raja bersama hamba rakyat itu,Paduka itu cemas,lalu dia dah membayangkan natijah perbuatannya bila kuasanya disalahguna…
“Ampun patik tuanku,sila naik teratak patik.”paduka marwan cuba berbuat baik.
“Takpa paduka,kat luar sahaja,angin petang ini cukup menyamankan.”raja menunjukkan provokasinya.
Paduka marwan sudah seperti cacing kepanasan dengan provokasi sang raja.sang hamba rakyat itu dengan muka sugul lagi,memandang tepat kearah paduka marwan.lagilah paduka marwan tidak senang duduk.
“Ampunkan patik tuanku atas ketelanjuran patik tuanku”.tiba-tiba paduka marwan melutut dihadapan raja.
“Beta kecewa dengan sikap kamu paduka!apa sudah gadis lagi kah di wilayah kamu untuk dijadikan isteri?Kenapa isteri orang jua kamu rampas?apakah kamu tidak ingat kepada syariat ALLAH?apakah sudah buta hati kamu untuk menilai mana yang baik dan buruk?”
bertalu-talu soalan raja kepada paduka marwan.tapi marwan hanya diam,dan terus diam.raja yang berilmu serta mengamalkan ilmunya itu,memulakan ceramah percumanya untuk berpesan kepada paduka marwan,hamba rakyat serta rakyat hamba itu.
Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.
raja itu mula mukadimah dari sepotong dalil Alquran yang dipetik dari surah annur,”wahai paduka marwan,lupakah kamu dengan ayat ini?tanya raja sebagai cara menghidupkan hati paduka marwan itu semula..
paduka marwan mula menangis,menangis semahu-mahunya,raja itu mengeleng,dan dia teruskan ceramahnya yang sebelum waktu asar tiba,
Talak (yang boleh dirujuk kembali itu hanya) dua kali. Sesudah itu bolehlah ia (rujuk dan) memegang terus (isterinya itu) dengan cara yang sepatutnya atau melepaskan (menceraikannya) dengan cara yang baik dan tidaklah halal bagi kamu mengambil balik sesuatu dari apa yang telah kamu berikan kepada mereka (isteri-isteri yang diceraikan itu) kecuali jika keduanya (suami isteri takut tidak dapat menegakkan aturan-aturan hukum Allah. Oleh itu kalau kamu khuatir bahawa kedua-duanya tidak dapat menegakkan aturan-aturan hukum Allah, maka tidaklah mereka berdosa - mengenai bayaran (tebus talak) yang diberikan oleh isteri untuk menebus dirinya (dan mengenai pengambilan suami akan bayaran itu). Itulah aturan-aturan hukum Allah maka janganlah kamu melanggarnya; dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.
Raja itu membacakan lagi dalil dari Alquran..”hai paduka marwan.dah jelas lagi nyata syariat Allah menjaga muamalat sesama muslim,Kenapa kamu gelap hati menerima dan mengikuti semua ini paduka marwan?.raja itu cukup lembut memberikan tazkirah ringkasnya..
Firman Allah SWT yang bermaksud: "Katakanlah: `Marilah kubacakan apa yang diharamkan ke atas kamu oleh Tuhanmu, iaitu janganlah kamu mempersekutukan sesuatu dengan Dia, berbuat baiklah terhadap kedua ibubapa, dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kemiskinan. Kami akan memberi rezeki kepadamu dan kepada mereka; dan janganlah kamu mendekati perbuatan-perbuatan yang keji, baik yang nampak di antaranya mahu pun yang tersembunyi, dan janganlah kamu membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah (membunuhnya) melainkan dengan sesuatu (sebab) yang benar'. Demikian itu yang diperintahkan oleh Tuhanmu kepadamu supaya kamu memahami(nya)." 

Cukuplah dengan kalam-kalam Allah menghidupkan kembali hati paduka marwan menjadi pemimpin yang bertakwa..
“patik berdosa kepada Allah,tuanku,patik berdosa kepada hamba rakyat ini tuanku,patik telah menzalimi diri sendiri,”paduka marwan menangis teresak,cukup-cukup menginsafkannya,
“Nah,ambil ini,”raja yang mulia itu menghulurkan tisu gulungnya,kerana dia sudah jangka adegan menangis teresak-esak,memang akan terjadi,
“sudahlah paduka marwan,dah masuk asar ni,mari kita jemaah bersama,minta ampunlah kepada ALLAH,setinggi mana pun dosa kamu,ALLAH akan ampunkan”.pujuk raja yang mempunyai kualiti pemimpin yang cukup disegani itu.


SEKIAN….HEHEHEHEHE..KEMBALILAH KEPADA FITRAH INSANI
p/s;fikir-fikirkanlah.....

No comments:

Post a Comment